Uwielbiasz rzodkiewki, ale nie lubisz, kiedy więdną na drugi dzień po zakupie? Mamy kilka sprawdzonych sposobów na przedłużenie ich świeżości. Zobacz, jak przechowywać rzodkiewki.
Słoik, miseczka, pojemnik – wykorzystaj to, co masz pod ręką
Zastanawiasz się, jak przechowywać rzodkiewki, żeby jak najdłużej były jędrne i chrupiące? Mam dla Ciebie kilka sposobów na to. Każdy z nich jest prosty i nie potrzebujesz kolejnego drogiego pojemnika przeznaczonego do przechowywania konkretnie tego warzywa.
Pierwszą i najważniejszą zasadą jest zapewnienie odpowiedniej wilgotności. Dlatego nigdy nie wkładaj rzodkiewek bezpośrednio do lodówki – umieść je koniecznie w szczelnie zamykanym pojemniku, by nie zasychały.
Jednak zanim wrzucisz je do pojemnika, odetnij liście i dokładnie umyj rzodkiewki. Nie osuszaj ich, tylko od razu włóż do pojemnika, który można szczelnie zamknąć – możesz wybrać słoik z pokrywką, torebkę przeznaczoną do żywności lub szczelnie zamykany plastikowy pojemnik.
Popularną radą odnośnie do przechowywania rzodkiewek jest wlewanie do pojemnika wody. Jest kilka wersji: od nieco wody na dno pojemnika aż po taką ilość, w której rzodkiewki będą całkowicie przykryte. Mogą być umieszczone w całości w wodzie lub w plasterkach. Po wyciągnięciu powinny być chrupiące.
Jednak z naszego redakcyjnego doświadczenia wiemy, że po prostu wystarczy umieścić w naczyniu mokre warzywa. Jeśli włożysz je od razu po umyciu do pojemnika i szczelnie zamkniesz, a następnie wstawisz do lodówki, to rzodkiewki zachowają świeżość nawet przez 5 dni.
Zobacz też: Odmiany śliwek – jakie są najlepsze do ogrodu?
Sprytna sztuczka z ręcznikiem papierowym
Przechowywanie rzodkiewek bez szczelnego pojemnika też jest możliwe. Wystarczy, że zawiniesz je zwilżonym porządnie ręcznikiem papierowym. Tak przykryte rzodkiewki możesz umieścić od razu w lodówce. Pamiętaj jednak, by kontrolować stan zwilżenia ręcznika i gdy zacznie wysychać, zmoczyć go ponownie wodą.
Zastanawiasz się, jak przechowywać rzodkiewki w lodówce, jeśli nie masz pojemnika i nie chcesz wkładać mokrego ręcznika bezpośrednio do lodówki? Rzodkiewki zawinięte w mokry ręcznik papierowy umieść w woreczku strunowym przeznaczonym do kontaktu z żywnością i tak przygotowany pakunek przechowuj w lodówce. Również w tym przypadku warzywa te pozostaną świeże i chrupiące przez około 5 dni od momentu ich zebrania.
Zapasy na zimę – jak przechowywać rzodkiewki?
Masz własne grządki i szukasz pomysłu, jak przechowywać rzodkiewki na zimę? Te warzywa można z powodzeniem kisić. Jeśli jednak ta opcja nie jest dla Ciebie odpowiednia, możesz pokusić się o mrożenie rzodkiewek. Ten sposób jest bardzo ciekawą opcją nie tylko ze względu na wygodę, ale też dlatego, że przechowywanie żywności w ten sposób nie pozbawia ich tak wielu wartości odżywczych, jak powszechnie się uważa. Dietetycy są zgodni – mrożenie warzyw i owoców to doskonały sposób na zachowanie ich pozytywnych właściwości.
Zobacz też: Czy można kosić mokrą trawę?
Mrożone rzodkiewki nadają się doskonale do pieczenia. W dosłownie kilka chwil wyczarujesz pyszne danie. Wystarczy mrożone rzodkiewki posypać ulubioną przyprawą do grillowanych warzyw, dodać nieco oleju i wymieszać, a następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec do miękkości w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. To proste, ale pyszne danie przypadnie do gustu nawet tym, którzy nie przepadają za świeżymi rzodkiewkami. Wypróbuj koniecznie!
Źródło zdjęć: Canva